Tipurile de miere

,,Nu știam că mierea poate avea gusturi diferite!”

Acesta este un lucru obișnuit, tot mai auzit atunci când discutăm cu clienții, care doresc să încerce mierea noastră.

Este minunat să vedem interesul manifestat de oameni, cu privire la miere, cum este produsă și de ce gusturile pot fi atât de diferite, atunci când le oferim șansa de a experimenta soiurile acesteia, într-un mod educațional.

Le explicăm oamenilor în timpul degustărilor, astfel încât să poată înțelege și mai mult motivul pentru care există atât de multe soiuri.

Florile formează varietățile

După cum știți, albinele colectează nectar și polen de la diferite plante. Florile diferite conțin nectar diferit, care, după ce au fost prelucrate de albine prin extinsa lor muncă în echipă, produc diferite soiuri de miere.

Dacă nectarul colectat provine în mare parte dintr-o singură specie de plante, mierea produsă de el se numește miere monoflorală sau miere unică. Atunci când albinele colectează nectarul din mai multe plante diferite și nu există o sursă „predominantă” de nectar, mierea este denumită de obicei miere din flori sălbatice – sau este numită după sezonul de recoltare: vară, primăvară, iarnă și toamnă.

Cum poți să știi ce fac albinele?

Când spunem că apicultura este o activitate care te pune într-adevăr în contact cu natura, nu exagerăm. Apicultorii trebuie să știe ce este înflorit și unde înflorește, pentru a putea recolta o miere de soi.

Albinele de miere sunt un tip foarte special de polenizator. Sunt foarte loiale. Odată ce găsesc o bună sursă de nectar, vor profita de aceasta și vor reveni pentru mai mult. Imediat ce această sursă este epuizată, vor trece la următoarea.

Pentru a explica acest lucru mai bine, vom folosi un exemplu din portofoliul nostru actual de miere: Mierea de Salcâm.

Salcâmul (Robinia pseudoacacia L.), ce aparține familiei Fabaceae, este un arbore melifer, cu tulpină înaltă, ce poate ajunge până la 25 de metri, cu ramuri spinoase rare, fiind aclimatizat în America de Nord, Europa, Africa de Sud și Asia. Acesta înflorește în primăvară, iar apicultorii știu că dacă recoltează mierea produsă după acesta, o pot numi Miere de Salcâm.

Așa cum se observă în acest exemplu, este cu adevărat o chestiune de observare a naturii.

Conținutul de polen din mierea de soi

Există o concepție greșită cum că o miere de soi trebuie să conțină polen 100% dintr-o singură specie de plante. Acest lucru este practic imposibil, pentru că nu putem controla unde merg albinele. Polen din alte plante, altele decât planta care oferă numele mierii de soi, se va găsi întotdeauna.

Un lucru interesant de reținut este faptul că diferite specii de plante produc diferite cantități de nectar și polen. Asta înseamnă că dacă analizăm conținutul de polen al unei producții de miere, vom afla că 80% din polenul total provine de la planta A, nectarul colectat pentru producerea mierii ar putea fi, în mare parte, din planta B sau C.

Acest lucru face dificilă stabilirea tipului de miere. Prin urmare, întotdeauna spunem că doar gustul autentic al mierii produse la Nectar-Bees este cea mai bună măsură de stabilire a calității!

Acest articol a fost publicat în Miere si polen din mijlocul naturii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *